آمیژان ها
آمیژان( master alloy ) یا ( Hardener ) به ترکیبی گفته میشود که در آن یک فلز مانند آلومینیوم به عنوان فلز پایه قرار دارد و حداکثر دو فلز دیگر با درصد خلوص نسبتا بالایی کنار آن قرار می گیرند و با یکدیگر ترکیب میشوند. آمیژان ها مخصوصا آمیژان های الومینیوم به عنوان یکی از مواد اولیه بسیار پر کاربرد در صنایع مختلف شناخته میشوند که کاربرد های بسیاری نیز دارند.
انواع آمیژان های آلومینیوم از جمله آلومینیوم مس ، بر اساس صنعتی که به آنها نیاز دارد و محلی که قرار است در آن مورد استفاده قرار گیرند به شکل های مختلفی تقسیم می شوند. آمیژان های میله ای، شمش، مفتولی و قرصی انواعی از مدل های قالب گیری شده ی آمیژان ها هستند و همانطور که گفته شد بسته به محل مورد نیاز از یک نوع ان ها به عنوان ماده اولیه استفاده میشود.
کاربرد آمیژان های آلومینیوم
آمیژان ها ( master alloy ) کاربرد های متنوع و گوناگونی دارند که تمام آن ها بسیار مفید و قابل توجه هستند که در عرصه های مختلف اقتصادی و افزایش کیفیت به صنایع مختلف یاری میرسانند و در بسیاری از موارد سبب بهبود خواص ماده نهایی تولید شده میشوند.
برای اضافه کردن فلزات خاکی کمیاب به آلیاژ های مختلف به صورت کنترل شده و دقیق از آمیژان ها استفاده می شود. به علت وجود اختلافات چشمگیر در نقطه ذوب فلزات این اتفاق می افتد.
معرفی انواع آمیژان های آلومینیوم
1- آلومینیوم-استرانسیوم ( Aluminum – strontium )
یکی از مهمترین محصولات آمیژان ها که از آن به عنوان مهم ترین آمیژان استفاده شده در ریخته گری آلیاژهای آلومینیوم سیلیسیم یاد میشود.
شما میتوانید با اضافه کردن استرانسیوم به آلیاژ های آلومینیوم سیلیسیم شکل ساختاری مرحله انجماد ماده را تغییر دهید و سبب افزایش داکتیلیته آلیاژ شوید. استرانسیوم به کار رفته در این آمیژان جایگزین فلز سدیم در صنعت ریخته گری آلومینیوم سیلیسیم شده است. نماد اختصاری این آمیژان AlSr است که تقریبا حدود 3 الی 15 درصد استرانسیوم در آن استفاده شده است.
2- آلومینیوم- بور( Aluminum – Boron )
یکی از دیگر از پرکاربرد ترین آمیژان آلومینیوم است که اغلب در صنایع تولید مفتول آلومینیومی یا تولید کابل های برق مورد استفاده قرار میگیرد. در این مدل از آمیژان آلومینیوم حدود 3 الی 8 درصد بور به کار رفته است که نماد آن AlB می باشد. استفاده از این آمیژان سبب افزایش قدرت هدایت جریان الکتریکی موجود در سیم ها و کابل های برق میشود.
3- آلومینیوم-بریلیم (Aluminum – Beryllium )
در صنایعی که آلیاژ های آلومینیوم با درصد بالایی از فلز منیزیم ذوب می شود استفاده از آمیژان آلومینیوم-بریلیوم بسیار رایج است. این آمیژان با تشکیل یک لایه بسیار نازک بر روی ماده مذاب سبب جلوگیری از ورود اکسیژن به مواد می شود و در نتیجه مانع انجام فرآیند اکسیداسیون میشود. جلوگیری از انجام فرآیند اکسیداسیون در انتها سبب جلوگیری از کاهش فلز منیزیم به کار رفته در آلیاژ آلومینیوم میشود.
4- آلومینیوم-تیتانیوم( Aluminum – Titanium )
کاربرد این نوع از آمیژان های آلومینیوم افزایش استحکام آلیاژ است. علاوه بر آلومینیوم-تیتانیوم آمیژان های دیگری نظیر آلومینیوم-آهن ( Aluminum – Iron ) و آلومینیوم-کروم ( Aluminum – Chromium ) نیز وجود دارد که به همین منظور مورد استفاده قرار میگیرند. افزایش سختی و مقاومت آلیاژ به خاطر خاصیت فلز اضافه شده به آن مانند آهن و تیتانیوم و … است. برخی معتقد هستند که این خاصیت را میتوان برای تمام آمیژان ها در نظر گرفت و به ان ها نسبت داد.
لازم به ذکر است آمیژان آلومینیوم به موارد اشاره شده در بالا خلاصه نمیشوند و آمیژان های دیگری نیز وجود دارند که به صورت قرصی به بازار عرضه می شوند. برای مثال قرص منگنز75? ( Mn75 )، قرص کروم 75?( Cr75 )، قرص تیتانیوم 75?( Ti75 ) و … همگی جز آمیژان های الومینیوم محسوب میشوند که در دسته مهمترین افزودنی های استفاده شده در ذوب آلومینیوم نیز قرار میگیرند.
جهت ادامه مطالب و بررسی تکمیلی آمیژان ها به وبسایت آریا متال مراجعه کنید.